למה? ככה.

למה? ככה.

והנה שיעור קצר בפילוסופיה, שזה תחום קצת מוזר שזמנו כנראה מזמן עבר, ולכן אין שום חובה לעיין במאמר הקצרצר.

החיים הם כנראה קצת כמו גלים שעולים ויורדים.

כנראה שבגלל זה אנחנו לפעמים צוחקים ולעיתים מתגעגעים, מקוננים, דואגים או חשים קצת גלמודים.

הכל לכאורה מתרחש ברצון השכינה שבמרומים, ועדיף לקבל את הדברים בהם איננו שולטים אחרת סתם מתרגשים, סובלים, מתעצבנים ותוהים מי האחראים או האשמים, ולמה בדיוק מגיעים לנו עונשים לא סבירים.

כזכור לזוכרות וכידוע ליודעים, איוב המיקראי, זה שבעצם התגנב לנו לתורה עם השטן מסיפור מסופוטמי קדמוני, כביכול פעם ניסה לשאול את הרב חסדו מדוע הורע מצבו.

לפי מה שדווח מהכתבים העירניים שהיו פרוסים בשטח, השוכן במרומים הסביר לאיוב האומלל והמבולבל שאין שום צל של סיכוי שהוא יבין מה קורה ולמה, כך שעדיף שבכלל לא ישאל.

יתכן שזה לא ממש נעים להבין שאין לנו הבנה או שליטה ברוב הדברים, אבל את זה גם אמר זקן נבון אחד, שהפך לפילוסוף הראשון שהורשע על ידי היוונים הנרגזים לפני שהבינו שאנשים לפעמים טועים מחמת היותם בורים.

בעברית קלה, מי שמסוגל ומסוגלת לומר בקול רם שאין לו או לה הרבה הבנה או שליטה מייד ייחשב או תחשב לחכם נבון או לנבונה חריפה. סך הכל, סוקרטס עשה על האמירה הזו קריירה מאוד מרשימה.

אומנם, לספר בפרהסיה ללא בושה שאנחנו לא יודעים או מבינים הרבה כנראה נחשב להודאה בחולשה מביכה, אבל זו בעצם גם האמת לאמיתה.

מי שמעז או מעזה להודות במוגבלותו או מוגבלותה האנושית מעל במה בעצם מפגין או מפגינה לא רק בינה ויושרה אלא גם תעוזה. באופן קצת תמוה, דווקא הודאה בחולשה מעידה על גבורה. למעשה, סתירה היא דבר שמאוד מעניין את מי שמתעניינת או מתעניין בפילוסופיה, אבל היא מעצבנת את שאר הצופות והצופים בהצגה, אולי מפני שקצת מסובך להבין אותה

למרבה הצער, פילוסופיה אינה מדע, ולכן אין לשאלות בבחינה תשובה נכונה אחת או יחידה. כנראה שהתופעה המשונה הזו גורמת לתחום המבלבל הזה רק למשוך תלמידות ותלמידים שלא מעוניינות או מעוניינים בפרנסה טובה.

עד כאן ההרצאה, שבעיקר מסבירה שאין לנו הרבה הבנה או שליטה, ולכן קבלה היא חוכמה נבונה. חוץ מזה חשוב לכבד את הזולת כאת עצמך, לעשות במיטב יכולתך ולא להסתבך עם פילוסופיה.

איוב לכאורה ניסה להבין למה מגיע עונש למי שלא חטא, אבל כנראה שבני אנוש ובנות חווה לעולם לא ידעו את התשובה המלאה לקושיה הנפוצה. למעשה, יתכן שהתשובה היחידה לשאלה למה היא- ככה.

חוץ מזה, כששואלים את הרב גוגל שיודע הכל לפשר המושג- למה, הוא סבור שזה סוג של גמל מדרום אמריקה.

קישור למושג- למה בויקיפדיה.

ניתן להגיב למאמר הזה בתחתית העמוד, בצורה מכובדת ובהתאם למדיניות האתר

דר' רון קראוס

בהכשרתו דר' רון קראוס, יליד 1961, הוא פסיכולוג קליני מומחה עם רישיון בארץ ובארה"ב. רון כתב שני ספרים בנושא טיפול נפשי ברשת בהוצאה האקדמית אלסוויר, ונבחר לנשיא האגודה הבינלאומית לבריאות נפש ברשת לשנים 2003-4, הוא העורך של הקוד האתי לטיפול ברשת, כתב טור שבועי בידיעות אמריקה, במדור ניו ג'רזי, למשך שנתיים. פרסם 4999 מאמרים בבלוג בשם- תיקון עולם בקפה נקודה דה מרקר, שנסגר, ולימד 15 שנה באוניברסיטת פיירלי דיקינסון, במטרופוליטן קמפוס, עד שנת 2014. דר' קראוס שב ארצה עם משפחתו כדי להיות קרוב לאמו ואחיו, ז"ל. היום הוא עובד עם משפחות שכולות בעבור משרד הביטחון, ובזמנו הפנוי עורך את עיתון ברשת נקודה קום

8 thoughts on “למה? ככה.

  1. מניסיון ילדות ,האדם מכיר את מגבלות חושיו. (לא רואה בחשכה, מעבר לאופק וכו’.)הוא מגלה תופעות באמצעות עזרים טכנולוגיים. ככל שהוא מגלה יותר הוא מעריך שמספר התופעות הוא אינסופי. כלומר היחס בין ה”מידע” ובין ה”עלום” הוא אינסופי ומכאן שעל סמך הידע שלו הוא לא יכול לפתח תאוריה הוליסטית כלשהי אלא תאוריה מוגבלת שבסיסה משתנה כל הזמן. לכן צריך לתת כבוד לכל אדם וכמובן לכל פרט(יצור) במערכת החיים על כדור הארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן